Procesiune cu sfintele icoane în Duminica Ortodoxiei
Lumina Ortodoxiei, ICOANA - fereastră spre Dumnezeu.
Duminica I din Postul Sfintelor Paşti este închinată dreptei credinţe sau Ortodoxiei. Această sărbătoare datează din secolul al IX-lea mai precis 11 Martie 843 când s-a hotărât la Constantinopol că Duminica I din Postul Mare trebuie să fie închinată mărturisirii dreptei credinţe şi amintirii faptului că Biserica Ortodoxă s-a luptat pentru cinstirea sfintelor icoane împotriva celor care huleau şi distrugeau icoanele. Ei au fost numiţi iconoclaşti sau distrugători de icoane.
Şi în acest an s-a continuat tradiţia reînviată acum trei ani şi anume organizarea manifestării cultural-religioase intitulată: Lumina Ortodoxiei, ICOANA - fereastră spre Dumnezeu.
Ceremonia a început cu slujba Vecerniei oficiată, Sâmbătă 20 Februarie 2010, în Biserica Icoanei. După săvârşirea slujbei soborul de preoţi şi diaconi dimpreună cu un număr mare de credincioşi cu lumânări aprinse din Protoieria II Capitală şi nu numai, au plecat din curtea bisericii în procesiunea numită „Lumina Ortodoxiei”.
Procesiunea în jurul Parcului „Grădina Icoanei” a fost deschisă de Sfânta Cruce, urmată de toacă, steaguri, Icoanele Mari pe baldachin, purtate pe umeri. Întreg alaiul a fost înconjurat de torţe aprinse, ţinute de militari în uniforme de gală, din cadrul Poliţiei Comunitare. Pe tot parcursul prosesiunii s-au intonat cântări bisericeşti specifice Postului Mare, iar din loc în loc s-au făcut opriri, rostindu-se ectenii.
Prima parte a evenimentului, organizat de către Arhiepiscopia Bucureştilor şi Primăria Sectorului 2, cu Înalta binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a încheiat pe scena din mijlocul Parcului „Grădina Icoanei”. Într-un cadru festiv, înconjurat de ceilalţi preoţi, părintele Ioan Rădulescu, protopop al Protoieriei 2 Capiatală, a ţinut un frumos cuvânt în care a evidenţiat folosul cinstirii sfintelor icoane „...căci dacă icoana este fereastră către Dumnezeu, această fereastră trebuie să fie mereu curată, dacă se depune praful păcatelor noastre nu mai putem să vedem chipul Lui Dumnezeu, depărtăndu-ne de El. De aceea, numai prin fapta cea bună şi dragostea curată faţă de semeni şi faţă de Dumnezeu, această fereastră devine mai mare şi, astfel, Dumnezeu intră cu harul Său cel sfânt şi cu lumina Sa cea neapropiată care ne luminează sufletul nostru“ iar la final a mulţumit tuturor celor prezenţi.
Cea de-a doua zi a manifestării cultural-religioase, a început în cursul dimineţii de Duminică cu Sfânta Liturghie de la Biserica Icoanei, oficiată de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, delegat al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi la care a participat primarul sectorului 2, domnul Neculai Onţanu.
După încheierea Sfintei Liturghii, în Parcul „Grădina Icoanei” s-au adunat credincioşii de la toate parohiile din Protoieria II Capitală în frunte cu preoţii purtând în mâini icoane. Aici au fost aşteptaţi de către Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul. Cu toţii au participat la procesiune cântând cântece religioase, cu icoane în mâini, deplasându-se în jurul parcului Grădina Icoanei.
La finalul procesiunii, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, a citit rugăciunea de sfinţire a icoanelor credincioşilor prezenţi şi a ţinut şi un cuvânt de folos. Preasfinţia Sa a vorbit despre folosul duhovnicesc pe care îl aduce cinstirea icoanei: „icoana este chiar o fereastră către Dumnezeu de aceea ea nu trebuie să lipsească din casa nici unui credincios, cu atât mai mult din unităţile de învăţământ care creează viitoare generaţii de tineri creştini.”
Manifestarea se înscrie în calendarul evenimentelor din 2010, proclamat de Sfântul Sinod drept Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti în Patriarhia Română.
Diac. Adrian Argintariu