Biserica Ortodoxa Romana Arhiepiscopia Bucurestilor

Biserica Sfântul Silvestru

București

De la fericire la mulțumire

19-Martie-2015

Seri de meditație și reflecție, în Biserica Sfântul Silvestru

img

Câteva înțelesuri filocalice și rezultate recente din psihologie și neuroștiințe

Fericirea este năzuința dintotdeauna a omului. Niciun om nu și-a dorit vreodată să fie nefericit. Este adevărat că au fost și sunt oameni care au ajuns la fericire prin împrejurări considerate de majoritatea nefericite, așa cum au fost și sunt oameni care au ajuns nefericiți prin împrejurări considerate în general fericite. Confortul și bunăstarea nu duc sigur la fericire, așa cum nici lipsa lor nu duce sigur la nefericire.

Filosofia dintotdeauna a pus problema fericirii și până acum nu s-au prescris încă rețete sigure, pentru că omul e prea complex pentru a fi încadrat în rețetă. Însă constatăm astăzi o pretenție de răspuns din partea filosofiei consumeriste și a divertismentului promovat până la obstinație: ești fericit dacă ai tot ce îți dorești, fericirea este egală cu divertismentul. Falimentul acestei filosofii este evident având în vedere procentajul în continuă creștere a depresiilor și urmărilor ei. Când omul a ajuns astăzi să aibă mult mai multe lucruri și înlesniri decât cei de odinioară, este mai nefericit decât oricând.

Concluzia: este necesară o repoziționare în înțelegerea fericirii pentru a putea ajunge să o trăim. Întrebarea: Ce este fericirea? este astăzi mai actuală decât oricând.

Pentru a încerca apropierea de o înțelegere mai adevărată a fericirii, ca singură șansă de a ajunge să o și trăim, Biserica Sfântul Silvestru vă propune conferința-întâlnire DE LA FERICIRE LA MULȚUMIRE, avându-l ca invitat pe Diaconul Adrian Sorin Mihalache.

De profesie matematician, de vocație teolog, părintele Adrian Sorin Mihalache nu este străin nici de psihologie, filosofie sau fizică lineară, atenția aplecându-i-se acum spre neuroștiințe și medicină integrativă. Diversitatea și profunzimea cunoștințelor, dublate de experiențe existențiale complexe, îl recomandă drept un partener potrivit de dialog în spiritul și ideea dialogurilor socratice. Este unul din motivele pentru care întâlnirea de joi, 19 martie 2015, de la biserica Sfântul Silvestru, se anunță a fi extrem de interesantă.

FIȚI MULȚUMIȚI ȘI FERICIȚI !

Psalt Cozariu Mihail – Coordonatorul Serviciului Cultural