Biserica Ortodoxa Romana Arhiepiscopia Bucurestilor

Biserica Sfântul Silvestru

București

Serata muzicală

18-Aprilie-2015

Concert

img

Comunicat Societatea Muzicala

Pentru prima data in istoria Ortodoxiei Romane un concert cu pian, violoncel si vioara alaturi de voci de opera s-au auzit intr-o biserica ortodoxa, sambata 18 aprilie la Bucuresti, la Biserica Sfantul Silvestru.

Societatea Muzicala este o asociatie culturala (ONG) care are ca misiune sa sustina si sa promoveze muzica clasica si pe muzicieni.

Societatea Muzicala are mai multe departamente, care corespund, in general, cate unei directii de actiune. Pentru inceput se concentreaza pe trei activitati principale: lansarea unui mare portal dedicat muzicii clasice, in care atat muzicienii cat si publicul vor putea gasi absolut toate informatiile legate de acest domeniu, organizarea de concerte private si a unui important curs de cultura generala muzicala ce se va intinde pe durata unui intreg an. Vor urma, in curand, alte proiecte: concerte si festivaluri publice, serate muzicale, spectacole interdisciplinare, concursuri, targuri de compozitie si pe alte tematici, un congres cu participare internationala, burse, mecenat etc.

Societatea Muzicala va fi lansata oficial in data de 19 mai, in ziua in care portalul (www.societateamuzicala.ro) va fi online si va fi urmata de cateva concerte publice. Ca "avanpremiera", Societatea Muzicala organizat deja o serie de concerte private in luna aprilie, incepand, simbolic, cu un concert la Muzeul George Enescu (palatul Cantacuzino) cu Irina Iordachescu, Verona Maier si invitatii lor, continuat, apoi, cu concerte in resedinte private.

Cel mai important concert de "avanpremiera" a fost cel de la Biserica Sfantul Silvestru, organizat impreuna cu Opera Nationala Bucuresti, sambata, 18 aprilie. Pentru prima data a putut sa fie vazut si ascultat un pian intr-o biserica ortodoxa, voci de opera, un violoncel si alte instrumente. S-au auzit vocea Irinei Iordachescu, vioara Guarneri a lui Gabriel Croitoru, violoncelul Lorenzo Ventapane al lui Marin Cazacu si un mare pian oferit cu generozitate de catre Opera Nationala Bucuresti.

In deschiderea fiecarei parti, doi copii foarte talentati ai parohiei, Alexandru si Fabian Stoian, au cantat Fantezia impromptu de Frederic Chopin, respectiv Arabesque de Claude Debussy. Programul complet al concertului este mai jos.

Biserica a fost arhiplina, cu numerosi ambasadori strani, oficiali si alte personalitati in audienta. Si am mai avut ca invitati pe cativa dintre cei de care biserica are grija, din caminul de batrani al Bisericii Sfantul Silvestru. Pentru ei si pentru cei care nu vor mai putea sa vina vreodata la un concert, participantii au facut donatii.

Le multumim public, si pe aceasta cale, Parintelui Paroh al Bisericii Sfantul Silvestru, Alexandru Gherasim, si Parintelui Cristian Galeriu, care au inteles ca binele e in mai multe locuri decat se crede.

Societatea Muzicala a stabilit deja parteneriate cu institutiile muzicale cele mai importante din Bucuresti, si in scurt timp va stabili legaturi permanente si cu cele din tara si din strainatate. Alte detalii vor fi publicate pe 19 mai, in ziua lansarii oficiale.

Program

Fantezia impromptu de Frederic Chopin - Alexandru Stoian (pian)

• Sonata no 3 in Do Major de Johann S. Bach (largo & allegro assai) - Gabriel Croitoru (vioara)
• Stabat Mater dolorosa de Giovanni B. Pergolese (duet) - Irina Iordachescu (soprana) si Cristina Iordachescu (mezzosoprana)
• Ave verum corpus de Wolfgang Amadeus Mozart - Mario Vasiliu (tenor)
• Quando corpus morietur de Giovanni B. Pergolese (duet) - Irina Iordachescu (soprana) si Voica Silvia Potinga (mezzosoprana)
• Ave Maria de Johann S. Bach/ Charles Gounod - Irina Iordachescu (soprana)
• Lascia ch'io pianga din opera Rinaldo de Georg F. Haendel - Voica Silvia Potinga (mezzosoprana)
• Tristesse de Frederic Chopin – Marin Cazacu (violoncel)
• Salut d'amour de Edward Elgar – Marin Cazacu (violoncel)
• Ave Maria de Franz Schubert - Mario Vasiliu (tenor)
• Ave Maria - intermezzo din opera Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni - Irina Iordachescu (soprana)

*** (pauza)***

Arabesque de Claude Debussy - Fabian Stoian (pian)

• Laudamus Te din Gloria de Antonio Vivaldi - Irina Iordachescu (soprana) si Voica Silvia Potinga (mezzosoprana)
• Cantec vechi de Paul Constantinescu – Marin Cazacu (violoncel)
• Apres un reve de Gabriel Faure – Marin Cazacu (violoncel)
• Ave Maria de Giulio Caccini/ Vladimir F. Vavilov - Cristina Iordachescu (mezzosoprana)
• Panis angelicus de Cesar Franck - Mario Vasiliu (tenor)
• Ave Maria din opera Otello de Giuseppe Verdi - Irina Iordachescu (soprana)
• Preghiera (Dal tuo stellato soglio) din opera Mose in Egitto de Gioachino Rossini - Irina Iordachescu (soprana), Voica Silvia Potinga (mezzosoprana) si Cristian Coanda (bas)
• Iubi-te-voi, Doamne! de Evghenie Humulescu - Irina Iordachescu (soprana)