Biserica Ortodoxa Romana Arhiepiscopia Bucurestilor

Biserica Sfântul Silvestru

București

Simpozion Naţional la Facultatea de Teologie Bucureşti - Şapte ani fără părintele Constantin Galeriu

19-Noiembrie-2010

img

La şapte ani de la plecarea sa la Domnul, părintele Galeriu continuă să fie viu în inimile tuturor, inspirând aceeaşi dragoste pe care o avea faţă de noi.

În acest duh, Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti în colaborare cu Parohia "Sfântul Silvestru" şi cu Asociaţia "Părintele Galeriu" a organizat ieri un simpozion naţional în care a fost evocată personalitatea marelui duhovnic şi profesor. Evenimentul intitulat "Părintele Galeriu - şapte ani de la plecarea sa la Domnul" a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi a reunit preoţi care l-au cunoscut pe părintele Galeriu, profesori, apropiaţi ai săi, precum şi studenţi.

Evenimentele au debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în Biserica "Sfânta Ecaterina", urmată apoi de slujba de pomenire a părintelui, oficiată de un sobor de preoţi profesori ai Facultăţii de Teologie.

Soborul de preoţi, studenţii şi personalităţile care l-au cunoscut pe renumitul duhovnic au mers în Amfiteatrul "Dumitru Stăniloae", unde a avut loc evocarea personalităţii părintelui profesor Constantin Galeriu. Sesiunea festivă a simpozionului a fost deschisă de părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie "Justinian Patriarhul" din Bucureşti. "Cei care l-au cunoscut personal vor păstra mereu în suflet imaginea sa. A fost profesor al facultăţii noastre. A venit la 55 de ani, la o maturitate creatoare, şi Pronia a făcut ca mai întâi să vină aici ca preot spiritual, şi cred că de aceea impactul a fost asupra profesorilor atât de mare", a spus părintele decan Buchiu.

Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia simpozionului, adresând la rându-i un mesaj de felicitare celor care au organizat evenimentul şi bucuria de a participa la un asemenea moment evocator.

"Este îmbucurător pentru noi că ne aducem aminte la anumite soroace de oamenii care au contribuit la formarea conştiinţei tinerilor slujitori ai altarelor, dar cel mai important lucru, pe lângă evocarea în sine a personalităţii unui om, este acela de a ne ruga, nu numai la anumite soroace, ci totdeauna. Trebuie să-l avem în inimile şi rugăciunile noastre totdeauna. Şi eu i-am fost ucenic, mi-a fost profesor, l-am admirat şi am învăţat multe de la dânsul", a subliniat Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul.

Model de preot adevărat, de profesor de teologie

De asemenea, un mesaj a transmis şi Înalt Preasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, citit de părintele consilier Alexandru Gherasim, profesor la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi paroh la Biserica Silvestru. "Părintele Galeriu a rămas şi va rămâne model de preot adevărat, de profesor de teologie cu chemare reală, de apostol şi de misionar şi de om al lui Dumnezeu cu adevărat filantrop", a transmis IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Părintele profesor Gherasim a evocat personalitatea marelui duhovnic, în calitate de student şi urmaş la Catedra de teologie practică, dar şi de slujitor la Biserica Silvestru. Simpozionul a continuat cu evocările făcute de mai mulţi preoţi, profesori sau ucenici ai părintelui.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Un misionar mărturisitor al Jertfei şi Învierii Mântuitorului Hristos

Anul acesta s-au împlinit şapte ani de când Biserica Ortodoxă Română a primit cu profundă durere în suflet vestea trecerii din această viaţă a părintelui prof. Constantin Galeriu, personalitate a vieţii bisericeşti din România.

Simpozionul, organizat de Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul" în colaborare cu Parohia Sfântul Silvestru şi Asociaţia "Părintele Galeriu", se constituie într-un act de aducere aminte şi de omagiere a memoriei acestui vrednic slujitor al Mântuitorului Hristos, de la care păstrăm vii în inimile noastre chipul său luminos şi bunătatea sa sufletească.

Înzestrat de Dumnezeu cu nenumărate daruri, părintele Constantin Galeriu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române. Ca sacerdot, însufleţit de dorul desăvârşirii, a slujit şase decenii la Altarul Mântuitorului Hristos, făcându-L cunoscut pe "Cel ce stăpâneşte peste viaţă şi peste moarte" nu doar păstoriţilor săi, ci şi nenumăraţilor credincioşi, cărora le-a oferit cuvânt ziditor prin intermediul televiziunii şi radioului sau prin multe conferinţe ţinute în România şi peste hotare.

Slujba de apostol şi-a făcut-o deplin. El a dialogat cu teologi şi cu oameni de cultură laică, cu Biserica şi cu societatea, cu vârstnicii şi tinerii.

Profesor de teologie, dăruit cu înţelepciune şi creativitate, ne-a fost dascăl şi sfătuitor, vorbindu-ne mereu despre darurile Învierii, despre Jertfă şi Răscumpărare, despre nesfârşita iubire a lui Dumnezeu. Pentru el, spiritualitatea a fost dimensiunea definitorie a umanului.

Un profesor duhovnicesc, un om de dialog, un misionar neobosit, un mărturisitor al Crucii şi al Învierii lui Hristos, al frumuseţii spirituale a Ortodoxiei şi a poporului român, părintele Constantin Galeriu rămâne în conştiinţa tuturor celor care l-au cunoscut o făclie de Paşti pentru suflete.

Felicităm pe toţi organizatorii simpozionului şi binecuvântăm pe toţi cei care cultivă recunoştinţa şi preţuirea faţă de darurile lui Dumnezeu revărsate în oameni şi cultivate de aceştia spre binele Bisericii şi al societăţii.

† Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Silviu DASCĂLU Articol apărut în ziarul Lumina Vineri