Biserica Ortodoxa Romana Arhiepiscopia Bucurestilor

Biserica Sfântul Silvestru

București

Biserica Sfântul Silvestru și-a prăznuit hramul

05-Ianuarie-2011

Sărbători la început de Ianuarie

img

Biserica "Sfântul Silvestru" din sectorul 2 al Capitalei şi-a prăznuit pe 2 ianuarie hramul, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sfântul Silvestru, episcopul Romei. Credincioşii au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de preoţi condus de părintele paroh Alexandru Gherasim.

Parohia "Sfântul Silvestru" a intrat în sărbătoare încă din prima zi a anului civil, când am sărbătorit pe Sfântul Vasile cel Mare. Evenimentele religioase au continuat în seara aceleiaşi zile, când a fost săvârşită slujba Vecerniei, iar a doua zi a fost săvârşită slujba Sfintei Liturghii.

Sâmbătă seara, pe 1 ianuarie, un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai sfântului lăcaş de închinăciune, dar şi invitaţi de la Catedrala patriarhală au săvârşit slujba Vecerniei. A doua zi, de Sfântul Silvestru a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către preoţii slujitori, invitaţi fiind părinţii Silviu Tudose, asistent universitar la Facultatea de Teologie Bucureşti, care şi-a sărbătorit şi onomastica, şi părintele arhimandrit Dionisie, slujitor la Catedrala patriarhală. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc o agapă frăţească de care s-au bucurat atât enoriaşii bisericii, cât şi invitaţii veniţi la slujbă.

Hramul principal al bisericii este Adormirea Maicii Domnului, prăznuită la 15 august. Cu toate acestea, biserica este cunoscută în principal pentru cel de-al doilea hram al său, Sfântul Silvestru, episcopul Romei, prăznuit la 2 ianuarie, şi ale cărui moaşte sunt păstrate aici.

În urma unei vizite ecumenice din octombrie 2002, efectuate la Sfântul Scaun de către vrednicul de pomenire preafericitul părinte patriarh Teoctist, au fost aduse fragmente din moaştele Sfântului Silvestru păstrate la Catedrala San Giovani din Laterano, dăruite de către Cardinalul Camillo Ruini, Vicar General al Romei. Moaştele au fost aduse în Biserica "Sfântul Silvestru" la data de 3 noiembrie 2002.

În anul 2007, la 30 septembrie, Biserica "Sfântul Silvestru" a împlinit 100 de ani în forma actuală. Aici a slujit părintele Galeriu, din 1974 până la decesul său, în 2003.

Sursa: ziarullumina.ro