Biserica Ortodoxa Romana Arhiepiscopia Bucurestilor

Biserica Sfântul Silvestru

București

Biserica Sfântul Silvestru și-a serbat hramul

02-Ianuarie-2014

Sărbători la început de Ianuarie

img

În a doua zi a anului 2014, sute de credincioși au venit la Biserica Sfântul Silvestru din București să aducă prinos de rugăciune şi mulţumire Sfântului Ierarh Silvestru, în ziua pe care  Biserica a rânduit-o spre cinstire. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Silvestru este cu atât mai importantă prin faptul că este singura biserică din țară ce are ca ocrotitor pe Sfântul Silvestru. Sărbătoarea a început în seara zilei de 1 ianuarie unde s-a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de acatistul sfântului. A doua zi, de Sfântul Ierarh Silvestru a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către preoţii slujitori ai bisericii, invitaţi fiind părinţii Gruia-Mihail Zamfirescu – preot spiritual la Paraclisul Universtitar Sfânta Ecaterina și părintele diacon Adrian-Constantin Oancea.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Alexandru Gherasim a ţinut un frumos cuvânt de învățătură aratând importanța vieţii Sfântului Silvestru sub toate aspectele ei şi a încurajat pe credincioşii de acum să îi ceară necontenit ajutorul în rugăciunile lor.

Ca importanță istorică acesta este cel de-al doilea hram al bisericii, primul fiind cel închinat adormirii Maicii Domnului (15 August), iar din 2007 cu binecuvântarea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, al treilea hram este închinat Sfântului Voievod Neagoe Basarab (27 Septembrie).

Așezată nu departe de intersecția străzilor Eminescu și bulevardul Dacia cu Calea Moșilor, pe strada cu același nume, biserica Sfântul Silvestru este un loc de referință pentru istoria și înfățișarea orașului București. Ea este monumentul ce dă mărturie despre contribuția excepțională a mii de credincioși de-a lungul celor 271 de ani de când s-a ridicat pe acest loc prima biserică. Cei care au ales acest loc și au zidit prima biserică au fost Pârvan și Stanca, negustori bogați ce aveau prăvălie lângă Curtea Domnească. Ei au fost încercați de mare durere, pentru că ciuma le-a secerat cei șapte copii. În memoria copiilor și pentru a fi pomeniți din neam în neam au zidit o biserică de lemn în anul 1743, având ca preot slujitor pe popa Ioan.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba Parastasului atât pentru ctitorii cât și pentru cei s-au ostenit şi au slujit în sfânt locaşul acesta: arhierei, ieromonahi, preoţi, ierodiaconi, diaconi, monahi şi slujitori ortodocşi creştini, după cum spune rugăciunea de la Litia mică pentru cei adormiți.

 

Diac. Adrian Argintariu

 

 

Galerie imagini:

2014.01.02_-_Hramul_Bisericii_Sfantul_Silvestru_2014_3.jpg
DSC00070_3.jpg
DSC00073_3.jpg
DSC00078_3.jpg
DSC00079_3.jpg
DSC00080_3.jpg
DSC00081_3.jpg
DSC00087_3.jpg
DSC00092_3.jpg
DSC00096_3.jpg
DSC00109_3.jpg
DSC00111_3.jpg