Biserica Ortodoxa Romana Arhiepiscopia Bucurestilor

Biserica Sfântul Silvestru

București

În dialog despre icoana Învierii

03-Mai-2018

Conferințe duhovnicești

img

Evenimentul va avea loc joi, 3 mai a.c., orele 19.00,  avându-l ca invitat pe dl. Andrei Bălan, artist plastic, și pe dl. Andrei Găitănaru istoric al ideilor și psihoterapeut în formare. Titlul conferinței va fi ˮÎn dialog despre Icoana Învieriiˮ.

Scopul conferinței este, pe de o parte, prezentarea sensurilor de adâncime ale icnonografiei ortodoxe dedicate tipului iconic ”Învierea Domnului”, iar pe de altă parte, evidențierea și explicarea centralității Învierii Mântuitorului Iisus Hristos în viața Bisericii.

Rezultatele urmărite vor fi, în primul rând, familiarizarea credincioșilor cu dimensiunea iconică a Praznicului Învierii Domnului și, în al doilea rând, consolidarea demersului constant de aprofundare a învățăturii creștine.

Prezentarea evenimentului: invitații vor încerca sa răspundă la o serie de întrebări - Ce se arată în icoana Învierii Domnului? Şi care este nevăzutul pe care ea îl prezintă fără a-l epuiza vizual? De ce avem două reprezentări canonice ale Învierii, una a mormântului gol, cealaltă a coborârii la iad a Domnului? Care este absenţa care se arată în icoana mormântului gol şi despre ce plinătate a prezenţei divine ne vorbeşte ea? Cum a evoluat reprezentarea acestui tip iconic şi ce s-a întâmplat cu el după Marea Schismă?

Este mai presusus de toate un dialog care caută orientări decisive mai mult decât răspunsuri definitive.

Andrei Găitănaru se va referi la sensul echilibrului dintre dintre „prezenţa” şi „absenţa” Dumnezeirii în orice icoană, mai cu seamă în cea a Învierii Domnului, care se arată astfel ca o icoană model pentru orice altă reprezentare iconografică. De asemenea, va fi adusă în discuţie dimensiunea terapeutică a pogorârii la iad pe care modelul iconic îl înfăţişează în lumina învăţăturii Sfinţilor Părinţi ai Bisericii.

            Andrei Bălan va deplia elementele constitutive ale celor două reprezentări iconografice ale Învierii Domnului, pentru a putea evidenţia apoi prezentarea cronologică a modelului iconic în Răsăritul Creştin şi în Apus.

Evenimentul  va avea loc în biserica Parohiei  Sfântul Silvestru.

 

Diac. Mihail