Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, au binecuvântat şi inaugurat ieri, 26 octombrie, Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice „Sfântul Silvestru“ şi au sfinţit Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din cadrul acestuia.
Preoţii şi credincioşii Parohiei „Sfântul Silvestru“ din Capitală au participat, ieri, la un moment deosebit de important pentru viaţa comunităţii de care aparţin: sfinţirea cu Sfântul şi Marele Mir şi Agheasmă a Paraclisului „Sfântul Ierarh Nicolae“, care se află în clădirea Centrului rezidenţial pentru persoane vârstnice „Sfântul Silvestru“, şi binecuvântarea camerelor aşezământului. Slujba a fost săvârşită de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru săvârşirea sfinţirii paraclisului şi binecuvântării aşezământului, întrucât acestea au rolul de a aduce persoanelor vârstnice pace, bucurie şi speranţă. „Este o mare onoare faptul că Patriarhul Ierusalimului este prezent aici şi mai ales că noi astăzi suntem chemaţi ca, pe lângă rugăciunea Liturghiei în care se arată filantropia divină a lui Dumnezeu Tatăl în lucrarea lui Hristos Fiul şi în lucrarea Duhului Sfânt, să dezvoltăm şi filantropia eclesială, grija pentru cei bolnavi, pentru cei bătrâni şi pentru copii. Noi avem în Arhiepiscopia Bucureştilor un centru pentru copii, un centru pentru îngrijiri paliative închinat Sfântului Nectarie, sfinţit cu câţiva ani în urmă, şi iată, de astăzi, un cămin pentru persoane vârstnice. Se spune că civilizaţia unei naţiuni se vede după felul în care un popor se comportă cu bătrânii, bolnavii şi copiii, cu umanitatea fragilă. Dacă noi vedem demnitatea umană, pe Hristos prezent în omul care are nevoie de ajutorul nostru, atunci suntem un popor creştin civilizat. Sigur, mai avem încă un criteriu: grija faţă de mormintele eroilor, părinţilor şi celor care au contribuit la dezvoltarea societăţii. Ajutând pe copii, bătrâni şi pe bolnavi, noi, de fapt, ne umanizăm şi arătăm recunoştinţă pentru persoanele de la care nu mai primim nimic material, dar primim spiritual rugăciunea lor, smerenia lor, răbdarea lor şi prezenţa lui Hristos în omul care are nevoie de ajutorul Bisericii“, a spus Patriarhul României.
Aşezământul este construit pe terenul Parohiei „Sfântul Silvestru“, o comunitate care a fost păstorită vreme îndelungată de părintele profesor Constantin Galeriu.
Centrul a fost construit de către parohie în cooperare cu Asociaţia „Sfântul Silvestru“. Centrul, care se află chiar lângă Biserica „Sfântul Silvestru“, are o capacitate de 53 de locuri, cu camere de două persoane sau de o singură persoană, fiecare având baie proprie. La fiecare dintre cele trei etaje există câte o sufragerie pentru servirea meselor, un cabinet medical şi săli de activităţi recreative şi recuperare medicală. În partea estică a clădirii se află Capela „Sfântul Ierarh Nicolae“. Aşezământul îşi începe activitatea de la 1 noiembrie.
Patriarhul României a dăruit aşezământului o icoană a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, iar Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a dăruit o icoană a Maicii Domnului „Ierusalimiteanca“ şi o cruce de sidef.
Celor care au sprijinit construirea şi amenajarea centrului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a acordat distincţii bisericeşti şi diplome: Ordinul „Sfinţilor Martiri Brâncoveni“ pentru primarul Sectorului 2 Capitală, Neculai Onţanu; Diploma omagială „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ cu medalie pentru preoţii de la Biserica „Sfântul Silvestru“: pr. Nicolae Bordaşiu, pr. paroh Alexandru Gherasim şi pr. Cristian Galeriu; Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu“ pentru dr. Adela Neagoe - secretar general adjunct în cadrul Ministerului Sănătăţii, şi pentru Lăcrămioara Corcheş, director general al Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Ministerului Sănătăţii. Au primit Diploma omagială „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ cu medalie: dr. Isabela Hurjui, director general al DGASPC Sector 2 Bucureşti, Adrian Andor, director adjunct al DGASPC Sector 2 Bucureşti, dr. Adrian Călugăru, director executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, soţii Alexandru şi Nadia Tătaru - arhitecţi, ing. Cristian-Alexandru Matei, consilier parohial, Diana Şucu, preşedinte al Fundaţiei Mobexpert, Cătălin Vistereanu, asociat firmă construcţii, şi Ioana Blidaru.
În semn de mulţumire, părintele paroh Alexandru Gherasim le-a dăruit celor doi patriarhi câte o icoană a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, cel de-al doilea ocrotitor al parohiei. La final, cei doi patriarhi au vizitat biserica Parohiei „Sfântul Silvestru“ din Capitală.
Articol semnat de: Ioan Buşagă, în ziarul Lumina de Luni, 27 octombrie 2014